Az integrál szemlélet jövője

2012. dec. 5. | Nincs hozzászólás

Az integrál szemlélet jövője

Merre tart az integrál szemlélet, és mi lesz a következő lépés?

Ken Wilber:  Azt gondolom, a legjelentősebb előrelépést az jelentené, ha az integrál fejlődési szintet elért emberek száma a teljes népesség 10%-át tenné ki – ma a populáció 3,4-5%-áról mondható ez el. Az emberek talán 23-24%-a sorolható a kulturális kreatívokhoz – de ők már 30 éve megjelentek – és a harmaduk akár azonnal csatlakozhatna az integrál szemléletűek táborához.

Ha a népesség kb 10%-a ehhez a szellemi élvonalhoz tartozna, az a teljes kultúra számára fordulópontot jelentene. Még ha csak 10% érné el az integrál tudatossági szintet, akkor is egyre inkább ez a szemlélet határozná meg a kultúra egészét.

300 évvel ezelőtt a népesség kb. 10%-a működött a spiráldinamika narancs (racionális elme, formális logika) szintjén, mégis bekövetkezett az amerikai és a francia forradalom, eltörölték a rabszolgatartást, megindultak a női egyenjogúsági mozgalmak és demokratikus országok jöttek létre – ezek a mélyreható változások egy nagy fordulat eredményei voltak. Az ötös szint, a racionális elme szintjének értékrendje határozta meg a kultúra egészét, pedig az emberek 90%-a még el sem érte ezt a fejlődési szintet. Az 1960-as évek vége felé kezdett kirajzolódni a tudatosság fejlődésének egy új szintje, a zöld pluralizmus, a kulturális kreatívok, és miután ő számuk is elérte a népesség 10%-át, elérkezett a polgárjogi, feminista és az egyre erősödő környezetvédelmi mozgalmak virágkora – mindez úgy történt, hogy az embereknek csak a 10%-a képviselte ezt a szemléletmódot, mégis meg tudták változtatni az egész kultúrát.

A hatodik, integrál tudatfejlődési szint elérésétől ugyanezt várjuk. Ha átlépjük ezt a 10%-os küszöböt, egy olyan kulturális fordulat részesei lehetünk, amilyenre még az emberiség történelmében nem volt példa. A múltban minden tudatossági szintről való továbblépéskor a spiráldinamika első emeletén belül történt az elmozdulás. Az integrál szint elérésekor viszont nem csak szintet, hanem emeletet is lépünk: a spiráldinamika első emeletéről a másodikra kerülünk. Ilyen még nem történt, ez tényleg egy komoly tudatosságváltozást jelent. Ha csak az emberek 10%-a eléri az integrál szintet, az az egész világra ki fog hatni. Legfőbb ideje annak, hogy a történelem során először szembenézzünk azokkal a globális problémákkal és katasztrófákkal, amelyeket az emberiség globális tudatosság nélküli, viszont globális szinten ható tevékenységei okoznak.

Tényleg az utolsó percekben vagyunk, a globális katasztrófák pillanatokon belül rajtunk üthetnek, mi meg itt állunk hiányosságokkal, több évtizedes lemaradással a tudatosságunk terén. A problémák globális szintű megoldásai még akadoznak, pedig a helyzet olyan, mint egy verseny: a globális katasztrófák bekövetkezte és a „globális szintű felnőtté válásunk” folyamata futnak versenyt egymással. Ezért a legjobban azt szeretném, hogy az emberiség 10%-a elérje az integrál tudatossági szintet. Természetesen nagyon örülök, ha ezek az információk az Integral Institut, az Integral Life, vagy más, az integrál értékek és célok mellett elkötelezett szervezetek révén ismertté válnak, de azt is vegyük figyelembe, hogy még nem áll mindenki készen ezeknek a befogadására.

Ha ma a hagyományos értékekről beszélünk, sokan úgy vélik, hogy igen, ők a hagyományos értékrendet képviselik. Ha a modern értékrendről van szó, szintén találunk olyanokat, akik ezzel azonosultak; és ott van még a posztmodern értékrend is: az emberek kb. 23%-a azt mondaná, ő posztmodern értékrendet követ. Aztán ha szóba hozzuk az integrál értékrendet, értetlenségbe ütközünk. Integrál? Az meg mi? Egy újfajta kommunizmus? Nem, nem kommunizmusról van szó, hanem az evolúció következő lépcsőfokáról. Láthatunk integrál vezető személyiségeket, mint Bill Clinton, Al Gore, és mások, akik az integrál elképzeléseket az integrál értékek mentén valósítják meg, de még így is messze vagyunk a 10%-tól, és eddig nem jött létre olyan magát integrálnak valló szubkultúra, amelynek tagjai egyetértenének abban, hogy ez mit is jelent. „Nahát, te is integrálos vagy? Persze, hogy tudom, mi az!” Ezért fontos lenne, hogy az emberek megtalálhassák egymást. A „közösség csodájával” könnyebb megtenni az ugrást a második emeletre, és nem kell tovább az első emeleten maradni. Ugyan az első emeletnek is nagyszerű vívmányai vannak, mégsem maradhatunk itt tovább: ez első emelet korlátai már fölé nőttek annak, amit az létrehozott. Várjuk és reméljük, hogy elérjük a második emeletet, és így a katasztrófákat megakadályozhatjuk. Ha mondhatjuk így, ezzel az imával térek nyugovóra minden este.

szerző: Ken Wilber
forrás: Integrales Leben

Megosztom

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hamar Lilla integrál pszichológus